Историја Дулена

Садржај

Насељавање

О првим становницима Дулена немамо готово никаквих података, а данашње становништво се у Дулене населило крајем 18. и почетком 19. века.

Деветнаести век

Након Другог српског устанка Дулене улази у састав Кнежевине Србије и административно је припадало Јагодинској нахији и Левачкој кнежини.

Према најранијим подацима о овом селу, током 1818. у Дулену је било 12 кућа и 34 арачких глава, након тога, број становника је био у сталном порасту.

Први светски рат

После исцрпљујућих борби у Балканским ратовима долази 1914. година и уместо предаха, наступа још већи и крвавији рат. Мобилизацији су се сви одазвали и свака кућа је дала по једног или чак више војника. На основу истраживања, архивске грађе, дошли смо до података да је у Балканске ратове и Први светски рат из Дулена отишло тачно 166 војника, од чега је страдало 79, односно 47.59% процената војника из Дулена је страдало у рату. Осим војника, у Дулену су два младића убијена од стране аустроугарских окупатора, а један Дуленац је 1917. умро у аустроугарском логору. У тренутку смрти имао је 52 године и није био војно активан.

Крајпуташ Дулене Споменик крајпуташ подигнут страдалим војницима који су сахрањени на фронту

Други светски рат

Током Априлског рата, изнад Дулена је оборен југословенски ловац Хокер фјури, који се налазио у саставу 110. ловачке ескадриле. Његов пилот Ото Сеп је том приликом страдао, и мештани су га сахранили у Дулену.

Oto Sep Ото Сеп (1909-1941), командант 110. ловачке ескадриле Југословенског краљевског ратног ваздухопловства.

Током Другог светског рата у Дулену је 16. септембра 1941. године Главни штаб Народноослободилачких партизанских одреда Србије одржао саветовање, познато као Саветовање у Дуленима. Овом саветовању су присуствовали, поред чланова Главног штаба, команданти и политички комесари партизанских одреда из Поморавља и централне Србије. На саветовању су донесене одлуке о организацији и формацији партизанских одреда, као и о начину садејства између одреда ради стварања јединствене ослобођене територије.

Spomen kuća u Lisi Кућа Војина и Живојина Павловића у којој је 1941. био смештен Главни штаб.
Фотографија се чува у Музеју II засједања АВНОЈ-а, у Јајцу, БиХ.

Социјалистички период

Током социјалистичког периода у Дулене стижу модерне тековине, струја, телефон, а отвара се и редовна аутобуска линија Крагујевац - Дулене.

Усред индустијализације долази и до масовног исељавања становника у оближњи Крагујевац. Према подацима Републичког завода за статистику, у Дулену је 1953. било 1139 становника, да би 1981. тај број опао на 450.

Прва аутобуска линија Прва аутобуска линија Крагујевац - Дулене

Због квалитетне воде за пиће, на Дуленској реци је 1964. направљено “Дуленско језеро” за водоснабдевање Крагујевца. Због ерозивних наноса муља језеро је тренутно затрпано.

Модерно доба

Споменик страдалом пилоту из Априлског рата, Отоу Сепу, подигнут је 2021. године, а самом догађају су осим мештана присуствовали представници Војске Србије, градоначелник Крагујевца Никола Дашић и представници СУБНОР-а. Споменик је подигнут на иницијативу локалне месне заједнице Дулене, уз подршку СУБНОР-а и града Крагујевца.